Townofmanchester verplanckelementartschool exterior front 1400 0x0x3000x1516 q85
2 tskp manchester verplanck elementary school exterior playground rendering 1400 0x0x3000x1688 q85

As part of the district-wide redistricting plan, TSKP STUDIO designed a renovate-as-new for 530 students in grades Kindergarten through 4th grade. The project consists of 51,000 SF renovation and 19,000 SF expansion. When walking into the school the students are met with a welcoming daylit atrium reminiscent of walking through a forest. When the sun shines through, the shade of the trees is cast upon the floor. The school’s internal circulation was improved, code compliance was addressed and the design created additional classroom, small group, and special education spaces, art, music, band, orchestra, and pupil services and an expansion to the cafeteria. Two brand-new age appropriate playscapes are available for the students and community. The site now is ADA compliant and pedestrian friendly with separate parent pick up and drop off and bus loop, and handicap ramps and crosswalk are appropriately located. The rain garden stormwater management in the center of the bus loop is panted with low-maintenance native grasses and herbaceous plantings.

Client

Town of Manchester

Location

Manchester, CT

Size

52,200 SF

Sustainability Rating

High Performance Building / LEED Silver Equivalent

Arrow pink Arrow white
Arrow pink Arrow white

Verplanck Elementary School

Townofmanchester verplanckelementartschool exterior front 1400 xxx q85
2 tskp manchester verplanck elementary school exterior playground rendering 1400 xxx q85
Arrow pink
Arrow pink

Verplanck Elementary School

As part of the district-wide redistricting plan, TSKP STUDIO designed a renovate-as-new for 530 students in grades Kindergarten through 4th grade. The project consists of 51,000 SF renovation and 19,000 SF expansion. When walking into the school the students are met with a welcoming daylit atrium reminiscent of walking through a forest. When the sun shines through, the shade of the trees is cast upon the floor. The school’s internal circulation was improved, code compliance was addressed and the design created additional classroom, small group, and special education spaces, art, music, band, orchestra, and pupil services and an expansion to the cafeteria. Two brand-new age appropriate playscapes are available for the students and community. The site now is ADA compliant and pedestrian friendly with separate parent pick up and drop off and bus loop, and handicap ramps and crosswalk are appropriately located. The rain garden stormwater management in the center of the bus loop is panted with low-maintenance native grasses and herbaceous plantings.

Client

Town of Manchester

Location

Manchester, CT

Size

52,200 SF

Sustainability Rating

High Performance Building / LEED Silver Equivalent