1 tskp middlebury college ross commons laforce hall exterior detail of building and dining hall copy 1400 0x0x1000x800 q85
2 tskp middlebury college ross commons laforce hall site plan model 1400 0x0x1000x800 q85
3 tskp middlebury college ross commons laforce hall exterior detail view from adirondack circle 1400 0x0x1200x671 q85
4 tskp middlebury college ross commons laforce hall exterior aerial view 1400 0x0x1000x800 q85
5 tskp middlebury college ross commons laforce hall exterior street view of dining hall copy 1400 0x0x1000x800 q85
6 tskp middlebury college ross commons laforce hall interior detail lounge area with fireplace 1400 0x0x1000x1293 q85
7 tskp middlebury college ross commons laforce hall interior detail dining hall seating area copy 1400 0x0x885x1100 q85
8 tskp middlebury college ross commons laforce hall interior detail kitchen 1400 0x0x1200x936 q85
9 tskp middlebury college ross commons laforce hall interior detail dining hall view of skylights copy 1400 0x0x1500x1082 q85

The new Ross Commons at Middlebury College, Vermont, represents a new vision of student life on campus. It is the first of a new residential system for Middlebury, devised to provide a more supportive environment for students by enhancing both intellectual and residential life, and encouraging upperclassmen to continue to live on campus.

This 76,000 sq. ft. project includes 67,000 sq. ft. of new construction. Ross Commons and La Force Hall enhance residential life by localizing dining and student activities to a residential quad. Ross Commons provides dining, student activity spaces, and informal study and gathering areas; La Force Hall provides 85 residential units including 8 four-bed apartments with single bedrooms, kitchen, bathroom and living/dining area. Roughly 9,000 sq. ft. of renovations took place in areas where the new construction tied into an existing dormitory.

The design respects the college's distinctive architectural vocabulary and capitalizes upon the view corridors of the surrounding mountains. It also embraces sustainable design utilizing granite stone cladding, quarried through an environmentally low impact process; tinted, triple-glazed curtain wall systems and state-certified Vermont hardwoods culled from properly managed renewable forests for use inside the building. Air quality is high due to the selection of materials that do not emit volatile organic compounds. For this project TSKP STUDIO won the AIA/CT Design Award. 

Client

Middlebury College

Location

Middlebury, VT

Size

76,000 sq. ft.

Awards

AIA Connecticut Design Award

Arrow pink Arrow white
Arrow pink Arrow white

Ross Commons Dining and LaForce Residential Hall

1 tskp middlebury college ross commons laforce hall exterior detail of building and dining hall copy 1400 xxx q85
2 tskp middlebury college ross commons laforce hall site plan model 1400 xxx q85
3 tskp middlebury college ross commons laforce hall exterior detail view from adirondack circle 1400 xxx q85
4 tskp middlebury college ross commons laforce hall exterior aerial view 1400 xxx q85
5 tskp middlebury college ross commons laforce hall exterior street view of dining hall copy 1400 xxx q85
6 tskp middlebury college ross commons laforce hall interior detail lounge area with fireplace 1400 xxx q85
7 tskp middlebury college ross commons laforce hall interior detail dining hall seating area copy 1400 xxx q85
8 tskp middlebury college ross commons laforce hall interior detail kitchen 1400 xxx q85
9 tskp middlebury college ross commons laforce hall interior detail dining hall view of skylights copy 1400 xxx q85
Arrow pink
Arrow pink

Ross Commons Dining and LaForce Residential Hall

The new Ross Commons at Middlebury College, Vermont, represents a new vision of student life on campus. It is the first of a new residential system for Middlebury, devised to provide a more supportive environment for students by enhancing both intellectual and residential life, and encouraging upperclassmen to continue to live on campus.

This 76,000 sq. ft. project includes 67,000 sq. ft. of new construction. Ross Commons and La Force Hall enhance residential life by localizing dining and student activities to a residential quad. Ross Commons provides dining, student activity spaces, and informal study and gathering areas; La Force Hall provides 85 residential units including 8 four-bed apartments with single bedrooms, kitchen, bathroom and living/dining area. Roughly 9,000 sq. ft. of renovations took place in areas where the new construction tied into an existing dormitory.

The design respects the college's distinctive architectural vocabulary and capitalizes upon the view corridors of the surrounding mountains. It also embraces sustainable design utilizing granite stone cladding, quarried through an environmentally low impact process; tinted, triple-glazed curtain wall systems and state-certified Vermont hardwoods culled from properly managed renewable forests for use inside the building. Air quality is high due to the selection of materials that do not emit volatile organic compounds. For this project TSKP STUDIO won the AIA/CT Design Award. 

Client

Middlebury College

Location

Middlebury, VT

Size

76,000 sq. ft.

Awards

AIA Connecticut Design Award