1 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior richard barnes 2c6a8823 1400 0x0x2000x1333 q85
2 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exrerior richard barnes 2c6a8809 1400 0x105x2000x1232 q85
3 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center cider house richard barnes 2c6a8821 1400 0x0x2000x1194 q85
4 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center outdoor classroom learning richard barnes 2c6a8830 1400 0x0x2000x1336 q85
5 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior daytime richard barnes 2c6a8599 1400 0x67x2000x1237 q85
6 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center vestibule breezeway richard barnes 2c6a8630 1400 0x0x2000x1362 q85
7 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center multipurpose room richard barnes 2c6a8728 1400 0x91x2000x1253 q85
8 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior overlook deck family richard barnes 2c6a8401 1400 0x0x2000x1342 q85
9 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior overlook deck cow richard barnes 2c6a8533 1400 0x0x2000x1340 q85
10 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center beehive richard barnes 2c6a8449 1400 0x0x2000x1313 q85
2 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center floor plan with site plan 1400 89x0x1026x777 q85

The Farmhouse Education Center is the first phase of capital improvements identified in the master plan for this 118-acre regional cultural and recreational institution. TSKP STUDIO developed the multi-phase master plan for the Stamford Museum and Nature Center (SM&NC) to optimize visitor experience as SM&NC continues to expand its program offerings.

The Education Center provides educational spaces, visitor services and a new entrance to the Farm museum. It includes: a 1,600 sq. ft. multipurpose space with commercial kitchen and an open deck overlooking an existing paddock, a Maple Sugar and Cidering House, expanded parking, additional paddocks and outdoor gathering spaces such as the Farmhouse plaza, the Grove plaza with fire pit and boulder seating, and an outdoor classroom.

The center straddles competing objectives of a dynamic civic space for public programs and an intimate, contemplative environment for viewing the working farm. The main buildings, located between the new gathering spaces and the existing paddocks, are designed to be a mediating filter, allowing the pasture vista to be experienced from the gathering spaces through the transparent lobby or from the overlook deck. Respectful of their context, the new buildings look like farm buildings. The building volume is reduced and broken into two barn-shaped elements, using timber construction with cedar cladding. The two barn elements are connected by a glass enclosed breezeway that is the lobby. 

Client

City of Stamford

Location

Stamford, CT

Size

13,000 SF

Awards

AIA Connecticut Design Award

Arrow pink Arrow white
Arrow pink Arrow white

Farmhouse Education Center - Stamford Museum & Nature Center

1 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior richard barnes 2c6a8823 1400 xxx q85
2 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exrerior richard barnes 2c6a8809 1400 xxx q85
3 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center cider house richard barnes 2c6a8821 1400 xxx q85
4 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center outdoor classroom learning richard barnes 2c6a8830 1400 xxx q85
5 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior daytime richard barnes 2c6a8599 1400 xxx q85
6 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center vestibule breezeway richard barnes 2c6a8630 1400 xxx q85
7 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center multipurpose room richard barnes 2c6a8728 1400 xxx q85
8 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior overlook deck family richard barnes 2c6a8401 1400 xxx q85
9 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior overlook deck cow richard barnes 2c6a8533 1400 xxx q85
10 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center beehive richard barnes 2c6a8449 1400 xxx q85
2 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center floor plan with site plan 1400 xxx q85
Arrow pink
Arrow pink

Farmhouse Education Center - Stamford Museum & Nature Center

The Farmhouse Education Center is the first phase of capital improvements identified in the master plan for this 118-acre regional cultural and recreational institution. TSKP STUDIO developed the multi-phase master plan for the Stamford Museum and Nature Center (SM&NC) to optimize visitor experience as SM&NC continues to expand its program offerings.

The Education Center provides educational spaces, visitor services and a new entrance to the Farm museum. It includes: a 1,600 sq. ft. multipurpose space with commercial kitchen and an open deck overlooking an existing paddock, a Maple Sugar and Cidering House, expanded parking, additional paddocks and outdoor gathering spaces such as the Farmhouse plaza, the Grove plaza with fire pit and boulder seating, and an outdoor classroom.

The center straddles competing objectives of a dynamic civic space for public programs and an intimate, contemplative environment for viewing the working farm. The main buildings, located between the new gathering spaces and the existing paddocks, are designed to be a mediating filter, allowing the pasture vista to be experienced from the gathering spaces through the transparent lobby or from the overlook deck. Respectful of their context, the new buildings look like farm buildings. The building volume is reduced and broken into two barn-shaped elements, using timber construction with cedar cladding. The two barn elements are connected by a glass enclosed breezeway that is the lobby. 

Client

City of Stamford

Location

Stamford, CT

Size

13,000 SF

Awards

AIA Connecticut Design Award