1 tskp hartford public library dwight parkville branch exterior detail winter night lighting entrance1 1400 0x0x1800x1200 q85
2 tskp hartford public library dwight parkville branch interior detail seating area lighting windows 1400 0x0x2208x1200 q85
3 tskp hartford public library dwight parkville branch exterior sidewalk plants curtain wall elements and cantilevered roof with lighting 1400 0x0x1200x1616 q85
4 tskp hartford public library dwight parkville branch exterior sidewalk main entrance ada ramp bike rack 1400 0x0x1072x712 q85
5 tskp hartford public library dwight parkville branch site plan cropped rendering 1400 0x0x1000x905 q85
6 tskp hartford public library dwight parkville branch model 1400 0x0x1200x798 q85
7 tskp hartford public library dwight parkville branch interior computer area lighting furnishings1 1400 0x0x1800x1200 q85

The Dwight Branch of the Hartford Public Library had outgrown its space and sought greater visibility in the community. Located at a busy intersection in the heart of the Parkville neighborhood, the library is connected to the neighborhood school and faces a small plaza.

The project was planned to provide new and expanded features to enhance service to library patrons with: additional computer workstations for public use; a self-serve computer reservation station; a self-serve printing/copying station; additional children’s area with more space for afterschool homework activities; additional reading area and seating for adults; improved lighting and shading controls for visibility of computer screens; improved ventilation; and an outdoor performance area for warm weather programs.

The design expands and renovates the existing library with light-filled spaces that project outward into the plaza. The scale of the addition is visually reduced through the use of energy-efficient glass walls and the articulation of the perimeter walls, to reflect the scale of houses and storefronts in the neighborhood. The use of glass for the walls makes the activities and opportunities for learning within the library more visible and inviting to the surrounding community. The glass also promotes security at night by eliminating dark exterior corners and by illuminating the exterior public space with a warm glow.

Original aging pear trees on the plaza were replaced with trees more suitable to the urban environment, featuring a more vertical green canopy and similar flowering properties.

Client

Hartford Public Library

Location

Hartford, CT

Size

3,135 sq. ft.

Awards

AIA Connecticut Design Award

Arrow pink Arrow white
Arrow pink Arrow white

Hartford Public Library, Dwight Branch

1 tskp hartford public library dwight parkville branch exterior detail winter night lighting entrance1 1400 xxx q85
2 tskp hartford public library dwight parkville branch interior detail seating area lighting windows 1400 xxx q85
3 tskp hartford public library dwight parkville branch exterior sidewalk plants curtain wall elements and cantilevered roof with lighting 1400 xxx q85
4 tskp hartford public library dwight parkville branch exterior sidewalk main entrance ada ramp bike rack 1400 xxx q85
5 tskp hartford public library dwight parkville branch site plan cropped rendering 1400 xxx q85
6 tskp hartford public library dwight parkville branch model 1400 xxx q85
7 tskp hartford public library dwight parkville branch interior computer area lighting furnishings1 1400 xxx q85
Arrow pink
Arrow pink

Hartford Public Library, Dwight Branch

The Dwight Branch of the Hartford Public Library had outgrown its space and sought greater visibility in the community. Located at a busy intersection in the heart of the Parkville neighborhood, the library is connected to the neighborhood school and faces a small plaza.

The project was planned to provide new and expanded features to enhance service to library patrons with: additional computer workstations for public use; a self-serve computer reservation station; a self-serve printing/copying station; additional children’s area with more space for afterschool homework activities; additional reading area and seating for adults; improved lighting and shading controls for visibility of computer screens; improved ventilation; and an outdoor performance area for warm weather programs.

The design expands and renovates the existing library with light-filled spaces that project outward into the plaza. The scale of the addition is visually reduced through the use of energy-efficient glass walls and the articulation of the perimeter walls, to reflect the scale of houses and storefronts in the neighborhood. The use of glass for the walls makes the activities and opportunities for learning within the library more visible and inviting to the surrounding community. The glass also promotes security at night by eliminating dark exterior corners and by illuminating the exterior public space with a warm glow.

Original aging pear trees on the plaza were replaced with trees more suitable to the urban environment, featuring a more vertical green canopy and similar flowering properties.

Client

Hartford Public Library

Location

Hartford, CT

Size

3,135 sq. ft.

Awards

AIA Connecticut Design Award