1 tskp wilton wilton library exterior detail from central courtyard piano hall 1400 0x0x1200x715 q85
2 tskp wilton wilton library model 1400 0x0x1200x794 q85
3 tskp wilton wilton library exterior detail main entrance with seating under pergola 1400 0x0x1200x672 q85
4 tskp wilton wilton library exterior detail main entrance with seating under pergola night shot with lighting 1400 0x0x1200x791 q85
5 tskp wilton wilton library exterior detail from central courtyard piano hall 1400 0x0x1200x788 q85
6 tskp wilton wilton library exterior detail from central courtyard lounge and gallery area 1400 0x0x1200x765 q85
7 tskp wilton wilton library interior seating area with tables 1400 0x0x1200x706 q85
8 tskp wilton wilton library interior seating area with tables and bookcases 1400 0x0x1200x792 q85
9 tskp wilton wilton library interior seating area next to aisles 1400 0x451x1200x1119 q85
10 tskp wilton wilton library interior help desk 1400 0x0x1200x797 q85
11 tskp wilton wilton library interior childrens learning corner 1400 0x0x1300x862 q85
12 tskp wilton wilton library interior detail inside piano hall with lighting and seating layout 1400 0x320x1183x1442 q85
13 tskp wilton wilton library exterior detail outside piano hall at sunset interior lighting 1400 0x0x1200x797 q85

This project earned two awards: the Connecticut Library Association's Excellence in Public Library Architecture Award and the Chicago Athenaeum American Architecture Award. The Library Association needed to expand its facility to better serve as the cultural hub and “living room” of the community.

TSKP STUDIO was chosen by the Association because of its award-winning architecture in the modernist tradition, and successful design of Wilton’s Cider Mill School. The building program more than doubles the size of the existing building with 33,000 sq. ft. of new construction and 17,000 sq. ft. of renovation.

In addition to traditional areas, there are spaces for: computer training, local history materials, a gallery, quiet study, teens, children’s arts and crafts, media, and storytelling, and an acoustically tuned multi-purpose room with direct access to a spacious courtyard. The design sensitively builds on and enhances the original 1974 design by Eliot Noyes.

Client

Town of Wilton

Location

Wilton, CT

Size

50,000 sq. ft.

Awards

CT Library Assoc - Excellence in Public Library Architecture Chicago Athenaeum American Architecture Award

Arrow pink Arrow white
Arrow pink Arrow white

Wilton Library

1 tskp wilton wilton library exterior detail from central courtyard piano hall 1400 xxx q85
2 tskp wilton wilton library model 1400 xxx q85
3 tskp wilton wilton library exterior detail main entrance with seating under pergola 1400 xxx q85
4 tskp wilton wilton library exterior detail main entrance with seating under pergola night shot with lighting 1400 xxx q85
5 tskp wilton wilton library exterior detail from central courtyard piano hall 1400 xxx q85
6 tskp wilton wilton library exterior detail from central courtyard lounge and gallery area 1400 xxx q85
7 tskp wilton wilton library interior seating area with tables 1400 xxx q85
8 tskp wilton wilton library interior seating area with tables and bookcases 1400 xxx q85
9 tskp wilton wilton library interior seating area next to aisles 1400 xxx q85
10 tskp wilton wilton library interior help desk 1400 xxx q85
11 tskp wilton wilton library interior childrens learning corner 1400 xxx q85
12 tskp wilton wilton library interior detail inside piano hall with lighting and seating layout 1400 xxx q85
13 tskp wilton wilton library exterior detail outside piano hall at sunset interior lighting 1400 xxx q85
Arrow pink
Arrow pink

Wilton Library

This project earned two awards: the Connecticut Library Association's Excellence in Public Library Architecture Award and the Chicago Athenaeum American Architecture Award. The Library Association needed to expand its facility to better serve as the cultural hub and “living room” of the community.

TSKP STUDIO was chosen by the Association because of its award-winning architecture in the modernist tradition, and successful design of Wilton’s Cider Mill School. The building program more than doubles the size of the existing building with 33,000 sq. ft. of new construction and 17,000 sq. ft. of renovation.

In addition to traditional areas, there are spaces for: computer training, local history materials, a gallery, quiet study, teens, children’s arts and crafts, media, and storytelling, and an acoustically tuned multi-purpose room with direct access to a spacious courtyard. The design sensitively builds on and enhances the original 1974 design by Eliot Noyes.

Client

Town of Wilton

Location

Wilton, CT

Size

50,000 sq. ft.

Awards

CT Library Assoc - Excellence in Public Library Architecture
Chicago Athenaeum American Architecture Award