1 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center aerial rendering 1400 0x0x3000x1688 q85
2 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center floor plan with site plan 1400 89x0x1026x777 q85
3 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior detail porch overlook rendering 1400 0x0x1197x555 q85
4 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center master plan interior detail 1400 0x0x1200x786 q85
5 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center master plan exterior cidering sugar house rendering 1400 0x0x1200x675 q85

The Farmhouse Education Center is the first phase of capital improvements identified in the master plan for this 118-acre regional cultural and recreational institution. TSKP STUDIO developed the multi-phase master plan for the Stamford Museum and Nature Center (SM&NC) to optimize visitor experience as SM&NC continues to expand its program offerings.

The Education Center provides educational spaces, visitor services and a new entrance to the Farm museum. It includes: a 1,600 sq. ft. multipurpose space with commercial kitchen and an open deck overlooking an existing paddock, a Maple Sugar and Cidering House, expanded parking, additional paddocks and outdoor gathering spaces such as the Farmhouse plaza, the Grove plaza with fire pit and boulder seating, and an outdoor classroom.

The center straddles competing objectives of a dynamic civic space for public programs and an intimate, contemplative environment for viewing the working farm. The main buildings, located between the new gathering spaces and the existing paddocks, are designed to be a mediating filter, allowing the pasture vista to be experienced from the gathering spaces through the transparent lobby or from the overlook deck. Respectful of their context, the new buildings look like farm buildings. The building volume is reduced and broken into two barn-shaped elements, using timber construction with cedar cladding. The two barn elements are connected by a glass enclosed breezeway that is the lobby. 

Client

City of Stamford

Location

Stamford, CT

Size

13,000 SF

Arrow pink Arrow white
Arrow pink Arrow white

Stamford Museum & Nature Center's Farmhouse Education Center

1 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center aerial rendering 1400 xxx q85
2 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center floor plan with site plan 1400 xxx q85
3 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center exterior detail porch overlook rendering 1400 xxx q85
4 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center master plan interior detail 1400 xxx q85
5 tskp stamford museum and nature centers farmhouse education center master plan exterior cidering sugar house rendering 1400 xxx q85
Arrow pink
Arrow pink

Stamford Museum & Nature Center's Farmhouse Education Center

The Farmhouse Education Center is the first phase of capital improvements identified in the master plan for this 118-acre regional cultural and recreational institution. TSKP STUDIO developed the multi-phase master plan for the Stamford Museum and Nature Center (SM&NC) to optimize visitor experience as SM&NC continues to expand its program offerings.

The Education Center provides educational spaces, visitor services and a new entrance to the Farm museum. It includes: a 1,600 sq. ft. multipurpose space with commercial kitchen and an open deck overlooking an existing paddock, a Maple Sugar and Cidering House, expanded parking, additional paddocks and outdoor gathering spaces such as the Farmhouse plaza, the Grove plaza with fire pit and boulder seating, and an outdoor classroom.

The center straddles competing objectives of a dynamic civic space for public programs and an intimate, contemplative environment for viewing the working farm. The main buildings, located between the new gathering spaces and the existing paddocks, are designed to be a mediating filter, allowing the pasture vista to be experienced from the gathering spaces through the transparent lobby or from the overlook deck. Respectful of their context, the new buildings look like farm buildings. The building volume is reduced and broken into two barn-shaped elements, using timber construction with cedar cladding. The two barn elements are connected by a glass enclosed breezeway that is the lobby. 

Client

City of Stamford

Location

Stamford, CT

Size

13,000 SF