1 tskp yale university anthropology department exterior detail 1400 0x169x1200x614 q85
2 tskp yale university anthropology department site plan model 1400 0x0x1200x680 q85
3 tskp yale university anthropology department exterior detail from street side 1400 0x0x1200x670 q85
4 tskp yale university anthropology department exterior detail front entrance 1400 0x60x1200x740 q85
5 tskp yale university anthropology department exterior detail rear of building view of balcony 1400 0x0x1200x1524 q85
6 tskp yale university anthropology department exterior detail side of building bike rack 1400 0x0x1200x1800 q85
7 tskp yale university anthropology department interior detail lecture room 1400 0x0x1200x801 q85
8 tskp yale university anthropology department interior detail lounge area above main entry 1400 0x0x1200x660 q85
9 tskp yale university anthropology department interior detail classroom lab 1400 0x0x1200x800 q85
10 tskp yale university anthropology department interior detail common area lounge with artifacts 1400 0x0x1200x800 q85
11 tskp yale university anthropology department interior detail classroom 1400 0x0x1200x800 q85

The existing historic Hill House mansion at 158 Whitney Avenue was originally a private residence, built in 1835 and long ago converted to academic use.

To meet the growing demands of the Department of Anthropology TSKP STUDIO was commissioned to design an expansion and renovation. It was the desire of the Yale University that the addition be simple and discreet, in order to cause the minimum impact on this neighborhood. The architects planned a new atrium stair placed between the old and new creates a cohesive floor plan of one large mansion with central stair.

TSKP STUDIO designed an exterior clad in a warm colored stone and a stucco finish with slate framing at each window opening. The detailing is crisp and contemporary while the mass, scale and color is similar to the original. The expanded and renovated facility supports graduate and undergraduate programs with dissection laboratories, specimen storage, academic teaching spaces, and administrative offices. During major renovation and re-construction the original building was lifted onto temporary supports in order to remove and rebuild the basements into fully functional spaces.

Ultimately, the building was fully stripped to its framing, insulated and resided with a horizontal, tongue-in-groove wood siding consistent with its original finish. The original building also received a new heating, ventilating and air-conditioning system, with state-of-the-art energy management and controls system.

Client

Yale University

Location

New Haven, CT

Size

30,585 SF Renovation/Addition

Arrow pink Arrow white
Arrow pink Arrow white

Anthropology Department

1 tskp yale university anthropology department exterior detail 1400 xxx q85
2 tskp yale university anthropology department site plan model 1400 xxx q85
3 tskp yale university anthropology department exterior detail from street side 1400 xxx q85
4 tskp yale university anthropology department exterior detail front entrance 1400 xxx q85
5 tskp yale university anthropology department exterior detail rear of building view of balcony 1400 xxx q85
6 tskp yale university anthropology department exterior detail side of building bike rack 1400 xxx q85
7 tskp yale university anthropology department interior detail lecture room 1400 xxx q85
8 tskp yale university anthropology department interior detail lounge area above main entry 1400 xxx q85
9 tskp yale university anthropology department interior detail classroom lab 1400 xxx q85
10 tskp yale university anthropology department interior detail common area lounge with artifacts 1400 xxx q85
11 tskp yale university anthropology department interior detail classroom 1400 xxx q85
Arrow pink
Arrow pink

Anthropology Department

The existing historic Hill House mansion at 158 Whitney Avenue was originally a private residence, built in 1835 and long ago converted to academic use.

To meet the growing demands of the Department of Anthropology TSKP STUDIO was commissioned to design an expansion and renovation. It was the desire of the Yale University that the addition be simple and discreet, in order to cause the minimum impact on this neighborhood. The architects planned a new atrium stair placed between the old and new creates a cohesive floor plan of one large mansion with central stair.

TSKP STUDIO designed an exterior clad in a warm colored stone and a stucco finish with slate framing at each window opening. The detailing is crisp and contemporary while the mass, scale and color is similar to the original. The expanded and renovated facility supports graduate and undergraduate programs with dissection laboratories, specimen storage, academic teaching spaces, and administrative offices. During major renovation and re-construction the original building was lifted onto temporary supports in order to remove and rebuild the basements into fully functional spaces.

Ultimately, the building was fully stripped to its framing, insulated and resided with a horizontal, tongue-in-groove wood siding consistent with its original finish. The original building also received a new heating, ventilating and air-conditioning system, with state-of-the-art energy management and controls system.

Client

Yale University

Location

New Haven, CT

Size

30,585 SF Renovation/Addition