1 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center exterior detail front of recreation center at sunset copy 1400 0x136x1000x540 q85
4 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center exterior detail front of recreation center from pathway 1400 0x214x1200x606 q85
3 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center exterior detail front of recreation center at sunset entry closeup 1400 0x0x1200x899 q85
5 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center exterior detail stair leading to front entry 1400 0x0x950x633 q85
8 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center interior breezeway 1400 0x0x1000x800 q85
6 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center interior classroom lab 1400 0x0x1200x960 q85
7 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center interior art classroom 1400 0x0x1000x801 q85
9 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center interior greenhouse 1400 0x0x1000x800 q85

This 17,000 sq. ft. new building adjoins an 11,000 sq. ft. existing building, and provides the school with modern facilities for math, sciences and studio arts. TSKP STUDIO's design achieves harmony with the historic village-like campus through scale, form and materials. The brick exterior, wood trim, gently sloping copper roofing and central chimney/light monitor all complement the traditional architecture of the campus. The new building provides six new science labs, a greenhouse, and computer labs. Renovations to the existing building resulted in studios for ceramics, painting, computer graphics, photography dark room; and exhibit gallery. New construction is held away, yet connected to the existing structure. A pair of grand stairs that echo the slope of site, originate on the upper level and work through the two volumes connecting all levels. A glass connector between buildings creates two exterior courtyards: one, opening northward, serves as an entry to the new and existing structures; the other courtyard, opening southward, is enclosed making it well suited for outdoor studies, exhibits and gatherings. The main entrance faces east and gives the ‘commencement lawn’ a more formal enclosure and ceremonial path.

Client

Miss Porter's School

Location

Farmington, CT

Size

17,000 sq. ft. New / 11,000 sq. ft. Renovation

Awards

AIA/CSA Honor Award

Arrow pink Arrow white
Arrow pink Arrow white

Ann Whitney Olin Arts and Science Center - Miss Porter's School

1 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center exterior detail front of recreation center at sunset copy 1400 xxx q85
4 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center exterior detail front of recreation center from pathway 1400 xxx q85
3 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center exterior detail front of recreation center at sunset entry closeup 1400 xxx q85
5 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center exterior detail stair leading to front entry 1400 xxx q85
8 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center interior breezeway 1400 xxx q85
6 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center interior classroom lab 1400 xxx q85
7 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center interior art classroom 1400 xxx q85
9 tskp farmington miss porters school ann whitney olin center interior greenhouse 1400 xxx q85
Arrow pink
Arrow pink

Ann Whitney Olin Arts and Science Center - Miss Porter's School

This 17,000 sq. ft. new building adjoins an 11,000 sq. ft. existing building, and provides the school with modern facilities for math, sciences and studio arts. TSKP STUDIO's design achieves harmony with the historic village-like campus through scale, form and materials. The brick exterior, wood trim, gently sloping copper roofing and central chimney/light monitor all complement the traditional architecture of the campus. The new building provides six new science labs, a greenhouse, and computer labs. Renovations to the existing building resulted in studios for ceramics, painting, computer graphics, photography dark room; and exhibit gallery. New construction is held away, yet connected to the existing structure. A pair of grand stairs that echo the slope of site, originate on the upper level and work through the two volumes connecting all levels. A glass connector between buildings creates two exterior courtyards: one, opening northward, serves as an entry to the new and existing structures; the other courtyard, opening southward, is enclosed making it well suited for outdoor studies, exhibits and gatherings. The main entrance faces east and gives the ‘commencement lawn’ a more formal enclosure and ceremonial path.

Client

Miss Porter's School

Location

Farmington, CT

Size

17,000 sq. ft. New / 11,000 sq. ft. Renovation

Awards

AIA/CSA Honor Award